Társasjáték és a viselkedési stílusok (DISC) – II. rész

Miért van az, hogy egy adott problémát az emberek teljesen különbözőképpen állnak neki megoldani? Ebben adhat segítséget a viselkedési stílusok (DISC) értelmezése, és használata.

Ha nem ismered a DISC módszert ITT írtam erről bővebben.

Korábban írtam arról, hogy mi történik, ha különböző viselkedési stílusú (DISC) barátok, családtagok leülnek Monopoly-t játszani? Mit lehet tenni, hogy ne veszekedés és káosz legyen belőle? (A cikket itt éred el: Monopoly&DISC)

Mi történik, ha kooperatív társasjátékot játszanak?

A mostani cikkben nézzük meg, mi változik meg, ha a különböző viselkedési stílusok társasjátékot nem egymás ellen játszanak?

Pl. a Pandemic esetében a játék ellen kell együtt, csapatban játszani.

“A játék eltér más társasjátékoktól abban, hogy együttműködésre épül a versengés helyett. A cél az, hogy a játékosok együttes erőfeszítése révén megtalálják a gyógymódot a betegségek ellen, mielőtt a játék elvesztését jelentő valamely körülmény bekövetkezik.”

Vajon melyik stílusnak mi a motivációja, viselkedése? 
(Az alábbiak sarkított példák, senki nem ennyire szélsőségesen “egyszínű”, hanem több szín kombinációjából áll össze az ember személyisége):

Piros Péter

Péter számára ez egy új helyzet. Hiszen itt nem tud egyedül nyerni, csak akkor, ha a többiekkel együttműködve játszanak. De mivel nyerni akar, ezért hamar át tud állni erre a stílusra, és az eredményre koncentrál.

Azonnal magához ragadja a kezdeményezést és irányítani kezdi a csapatot. Saci ontja az ötleteket, Károly tudja fejből az összes szabályt, és minden szerepkör egyedi képességét.

Ezeket összehangolva már könnyen tudnak haladni. Az hogy győznek, azt persze Péter a saját érdemének tekinti, de örül, hogy győztek, az hogy együtt, vagy ő egyedül, az tulajdonképpen nem számít neki, a lényeg, hogy győzni tudott.


Sárga Saci

Saci élvezi a közös játékot, mert most mindenki kíváncsi az ötleteire. Ontja magából a gondolatokat, amikből párat meg is fogadnak. Emiatt nagyon boldog, hogy jól tudnak együtt dolgozni a többiekkel.

Néha rászólnak, hogy most már ne mondjon több ötletet, de mivel több gondolatát is megfogadták, így ettől el tud tekinteni. Nevetve borul a többiek nyakába mikor közösen legyőzik a játékot 🙂


Zöld Zita

Zita sokkal jobban élvezi ezt a játékot, mint a Monopoly-t, hiszen nem a többiek ellen kell játszania. Mindenki közösen gondolkodik, együtt örülnek a sikereknek, vagy bánkódnak, ha valami nem sikerül.

A zöldek szeretnek csapatban dolgozni, lelkesen vesz részt a közös feladatokban. Mivel Péter most nem ellenük, hanem velük együtt játszik, így az együttműködésük sokkal jobban működik.


Kék Károly

Nála nincs nagy változás. Ugyanúgy átnézi a szabályokat, átszámol mindent. Neki talán az okoz nehézséget, hogy a szabályok szerint a többiekkel együttműködve kell dolgoznia, hogy nyerjenek.

Ha elemző, tervező képességeit jól tudja hasznosítani a csapat közösen, akkor nagyon jól fog tudni ő is, és a csapat is együtt teljesíteni.

Tanulságok

Közhely, de nem vagyunk egyformák. Ami neked logikusnak tűnik, az az emberek háromnegyedének fura (a viselkedési stílusok megközelítése nagyon-nagyon eltér), és rossz megoldásnak tűnik.

Ha ismered a saját stílusod alap motivációját, működését, tempóját, konfliktus kezelési technikáit, akkor jobban fogod érteni, mit miért csinálsz.

Ha pedig ezt a másik 3 stílus esetében is ismered, akkor egy új világ fog nyílni előtted!

Érdekel, hogy lehet a főnököd hatékonyan kezelni?

Kattints IDE, és olvass bele az új könyvembe!